Historie

De historie van Dorhout Mees gaat terug tot in de jaren 30. Toen de familie Dorhout Mees een wapenwinkel in Utrecht opstartte. Onder de naam “De Centrale Wapenhandel Dorhout Mees” genoot de familie Dorhout Mees binnen de jachtwereld al snel een grote bekendheid. De naam Dorhout Mees werd later zelfs – mede door haar grote deskundigheid met betrekking tot alle facetten van het jachtbedrijf – een begrip.

Direct na de Tweede Wereldoorlog opende Dorhout Mees een schietbaan in Bilthoven. Hier konden bezoekers onder deskundige begeleiding en instructie wapens uitproberen. Het was tevens mogelijk de vaardigheid bij te schaven ofwel op peil te brengen om bij de jacht goed voor de dag te kunnen komen.

 

Hoogtepunt

Een van de hoogtepunten was toen de activiteiten van de familie Dorhout Mees in 1972 door niemand minder dan Z.K.H. Prins Bernhard werden bekroond. Hij was zelf – met zijn predikaat “Hofleverancier – ook zeer nauw betrokken bij het jachtgebeuren.

 

Een totaalcomplex in het ‘nieuwe land’

De toenemende bevolkingsdruk – zowel in de stad Utrecht als in de omgeving van de schietbaan Bilthoven – zorgde ervoor dat de familie zich in 1972 ergens anders vestigde. Namelijk met een totaalcomplex in het ’nieuwe land’ van oostelijk Flevoland. Vervolgens opende Z.K.H. Prins Bernhard in september 1973 op het nieuw opgezette complex een wapenwinkel, geweermakerij, schietschool, schietbaan en kantine voor de leden en klanten die gebruikmaakten van de accommodatie.

 

Overname door familie Pon

De toenemende veranderingen en structuren in de jachtwereld – zoals bijvoorbeeld jachtopleidingen en recreatief schieten – genoodzaakten de familie Dorhout Mees te beslissen of ze wilde investeren danwel consolideren. In 1980 besloten ze uiteindelijk het bedrijf over te doen aan de bevriende en jachtminnende familie Pon. M. Pon, die vanuit zijn hobby ook graag bedrijven leidt, heeft er in 1983 door middel van een nieuwe directie een levendig en doelgericht centrum van gemaakt. Een centrum zowel voor de jacht- en schietwereld als voor recreanten die er kleiduiven-, klein kaliber- en pijl en boog kunnen schieten.

 

Golfbaan met driving range

Vervolgens is daarbuiten een golfbaan met driving range aangelegd. Inmiddels is Dorhout Mees uitgegroeid naar één van de toonaangevende golfcentra in Nederland. Met in totaal 54 holes, waarvan 36 holes met een A-status en een 18 holes Par 3 baan.

Tot slot werd in 1990 aan de ’poort’ van de accommodatie een sfeervol en rustiek hotel geopend. Zo kunnen onze bezoekers genieten van meerdaagse activiteiten, zoals arrangementen voor seminars, trainingen en sportieve themadagen.

Vanuit de basis is gebleken dat een goede blik op de toekomst het huidige Jacht- en Schietsportcentrum Dorhout Mees voorziet in een goede formule voor zowel recreatie als het bedrijfsleven.’

Laat ons u terugbellen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Snel naar boven